Fendpoll® cukorlepény

Független laboratóriumi vizsgálat alapján GMO mentes!

Cukoroldalon elszámolható!

Miért a Fendpoll® cukorlepényt válasszam?

Téli elhullás alakulása Fendpoll® méhtakarmány

Mert takarmányaink a piacon egyedülálló módon sterilizált virágport tartalmaznak, ezért a méhek nagyon szeretik. A megfelelően, nagy felületen kibontott zacskót zsúfoltan kitöltik a méhek, hogy a teret teljesen
kitöltve a takarmányhoz férkőzhessenek. A Fendpollhoz szoktatott méhek sokszor már beadás előtt a zacskót harapdálják, ki akarják bontani annak tartalmát.

Mert takarmányaink kimagasló minőségű és tápértékű fehérjéket és egyéb tápanyagokat tartalmaz. Gondosan kiválasztott emberi fogyasztásra is alkalmas minőségű fehérje összetevői miatt könnyen felszívódó jól hasznosuló aminosav források. A méhlegelőről korlátozottan gyűjthető, de a méhek számára létfontosságú aminosavakat döntő mennyiségben tartalmazza. Kiváló minőségű olasz import sörélesztőt is tartalmaz nagy mennyiségben.

Mert a méhek immunrendszerét igen hatékonyan serkentik, véd a betegségek ellen:
Összehasonlító vizsgálataink során a Fendpollal rendszeresen etetett méhcsaládok esetében az atkák és a vírusok okozta veszteségek mértéke minimálisra csökkent! A Fendpoll cukorlepény rendszeres, tavaszi nyári és kora őszi alkalmazásával több száz méhcsalád etetése során évek óta a méhveszteség a tesztelt állományokban 5% alatt van.

Több mint 30 éve méhészkedek. A  Fendpoll etetését megelőző évjáratokban a veszteségeim sokszor meghaladták az elfogadottnak vélt 5%-ot. (12%-40%-ig). Volt olyan év (2006-ban), amikor több, mint 40%-os veszteség volt az állományban. A Fendpoll rendszeres etetését követően téli veszteségeim alakulása 2013/14 év 2%, 2014/15 1.5 %, 2015/16 4.0%, az idén ősszel bemutató méhészetemben (200 család) összesen 2 méhcsaládot kellett bezárnunk, ezeket is anyahiba miatt. A betelelt méhcsaládok  90%-a több, mint 7 keretet takar. Közben a méhlegelő nem változott, és az atka elleni kezelések stratégiáján sem változtattam.

Mert a Fendpoll kellően koncentrált, magas százalékban tartalmazza a tápanyagokat, ezért ár-érték arányban is kitűnő termék:

Ez azért kiemelten fontos, mivel a méhek tápanyagfelvevő képessége időben és mennyiségben is korlátozott, magyarán egy méhcsalád nem igazán képes 10 napnál gyorsabban elfogyasztani egy kilogramm cukorlepényt. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy négy kilogramm 10%, vagy 1 kilogramm több, mint 40% fehérjetartalmú takarmányt adunk a méheinknek. Előbbi esetben azonos hatás eléréséhez 40 nap kell, ez pedig a méhészetben rengeteg idő.  A Fendpoll fehérjetartalma a jó minőségű méhlegelőn fellelhető virágporoknak felel meg. Amennyiben a méhecske által felvett takarmányban nem lenne megfelelő arányú például az aminosavak mennyisége, az azt jelentené, hogy a méhecske táplálóanyag hiányban szenvedhetne, és ezért hiánybetegségek lépnek föl. Csak akkor tudunk igazán hatékonyan etetni, ha egy takarmány kellően koncentrált. És a Fendpoll az!

Miért adjunk méheinknek cukorlepényt?

A méhcsaládok virágporszükséglete, és az ennek megfelelően behordott virágpor mennyisége igen tág határok között változik (15 és 35 kg) éves viszonylatban. A virágport minden szempontból megfelelően helyettesítő cukorlepény előállítása még várat magára. Gondoljunk arra, hogy mennyire összetett és sokféle anyagról van szó! Még mindig kutatások folynak a benne lévő flavonoidokra és vitaminokra azok rendkívüli sokszínűségére, a pollen rosttartalmára és szerkezetére vonatkozóan!

Nem vitatható az sem, hogy a jó minőségű, beérlelt méhkenyér a méhek számára szükséges összes tápanyagot tartalmazhatja.
Táplálkozástudományi szempontból a jó összetételű és minőségű virágporforrás a méhészet alfája és omegája.

Egyre több területen elmondható, hogy méhlegelőinken a jó minőségű és kedvező összetételű virágpor csak időszakosan és korlátozottan gyűjthető. Ez azért is súlyos kérdés mert méhcsaládjaink nem képesek a méhkenyér nagy mennyiségű tárolására.

Alkalmazási javaslat:

Ajánlott mind őszi, mind tavaszi takarmányozáshoz, amikor a tápanyagkészletek gyors feltöltése szükséges.

  1. Kora tavasszal a virágporhordás intenzív beindulásáig
  2. Nyáron rossz méhlegelő adottságok, illetve kedvezőtlen időjárás (aszály, vagy tartós esőzések) esetén
  3. Ősszel a telelő méhek tápanyag-tartalékainak feltöltésére (Augusztus 20-tól legkésőbb szeptember 10-15-ig)

Alkalmazása során a csomagoló fóliára nagyméretű lyukat kell vágni, majd a fiasításhoz közel, a fészek kereteire kell helyezni.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft