Kérdések és válaszok a méhek takarmányozásával kapcsolatban.

Igyekeztünk összeszedni pár gyakori kérdést, és megválaszolni őket.

Igaz-e hogy a télen beadott takarmány a méhanyát a petézés elkezdésére készteti?

Nem feltétlenül igaz. A méhanyák petézése nem a takarmánytól indul be, hanem elsősorban egyéb tényezőktől függ ( például a nappalok hossza nő). Fiasítással nem rendelkező ( anyátlan vagy álanyás ) méhcsaládok a méhtakarmányokat megfigyeléseim szerint nyáron is vontatottan fogyasztják. Viszont a Fendpoll segíti a pempőtermelést, ezért hatékony a megfelelő minőségű fiasítás nevelésében, és a már beindult fiasítás kiterjesztésében.

Kell-e attól tartani, hogy a méhanyák petézése túl korán beindul? Van-e „Téli „cukorlepény?

A méhanyák a kellő népességű élelemmel jól ellátott méhcsaládoknál mindig elkezdenek petézni a napszakok változása miatt már január végén-február elején. A fiasítás kiterjesztése sok tényezőtől függ. Egy esetleges erős tartós lehűlés csak akkor okoz károkat, ha a méhcsalád a léputcában lévő terjeszkedéssel nem éri el az élelmet. Ha a méhcsalád gyenge, előfordulhat, hogy méhcsalád a fiasítás és az élelem közötti rést nem tudja áthidalni. Ezt a problémát téli fészek megfelelő kialakításával és kellő takarással meg lehet előzni. Télen cukorlepényt csak élelempótlásra szénhidrát (vagyis cukor) pótlásra ajánlják beadni. Őrösi tanár úr főzött kemény cukorlepény használatát javasolta  a”Méhek között” című művében. A téli puha cukorlepény a felelőtlen, hanyag méhész eszköztárában van csak meg, hiszen a jó téli szénhidrátforrás a kristályosodásra kevésbé hajlamos lefedett méz.

Mi a hatékonyabb? Egy a méhészek által házilag kevert, 10% sörélesztőt tartalmazó cukorlepény, vagy a Fendpoll?

A Fendpoll fehérjetartalma a fenti tartalmazó cukorlepényeknek több, mint négyszerese!

Ráadásul a Fendpoll a sörélesztőnél könnyebben és jobban hasznosítható fehérjéket is tartalmaz. Ha a takarmányok beltartalmát vizsgáljuk, akkor kimondható, hogy a 10% sörélesztőt tartalmazó cukorlepényből négyszeres-ötszörös mennyiséget  feletetve sem tudnánk a méhcsaládnak annyi nem szénhidrát jellegű tápanyagot bevinni mint adott mennyiségű Fendpollal.

Forintra vetítve 10 dkg sörélesztő ára jelenleg kb. 90 Ft/ 10 dkg, a cukor ára kb. 220 Ft/ 90 dkg. Ha a zacskó árát is számítom 1 kg házilag előállított 10% sörélesztőt tartalmazó lepény előállítási költsége 310-330 Ft kilogrammonként. Ha ezt a számot öttel megszorozzuk, akkor megállapítható, hogy kb. 1600 Ft-ba kerül 5 kilogramm 10 %-os sörélesztőt tartalmazó cukorlepény előállítása. És akkor nem számoltam a keveréssel járó munkával és a keverési veszteséggel. És a házi készítményben nincsen semmiféle virágpor!

Összességében megállapítható, hogy öt kilogramm 10% sörélesztőt tartalmazó 1600  forintért házilag előállított méhtakarmányban nincs annyi nem tápanyag, mint 1 kg 1500 forintba kerülő Fendpollban!!!( A cukrot nem számítva).

De nem is képes megenni a méhcsalád tavasszal 10 kg házilag készített sörélesztős takarmányt. Fendpollból viszont játszva meg lehet etetni 2 kg.-ot

Vagyis lényegesen nagyobb mennyiségű és jobb minőségű tápanyag bevitelét teszi lehetővé a Fendpoll alkalmazása és ráadásul olcsóbban is!

Fentiek figyelembevételével kijelenthető, hogy olcsóbb és nem utolsó sorban hatásosabb egy méhcsaládnak fél kilogramm Fendpoll adása (750 Ft/ fél kg.), mint egy 10% sörélesztőt tartalmazó házilag kevert méhtakarmányból 2.5 kilogramm.( 780 Ft / 2.5 kg.) És akkor a saját munkát nem is számolom!

Megemlíteném, hogy a magas cukortartalmú lepények petézést serkentő hatása elsősorban a magas cukortartalomnak tulajdonítható és csak megfelelő fehérjeellátottság mellett érvényesül. A Fendpoll esetében a cukor csupán kötőanyag funkciót tölt be.

Mikor és mennyit etessünk a Fendpollból?

Tapasztalataink szerint tavasszal az időjárástól függően 1-2 kg Fendpoll / méhcsalád beetetését célszerű elvégezni, és ez akkor hasznos, ha a Fendpoll adását elég korán elkezdjük. A kora tavasszal adott Fendpoll a korai tavaszi méh zsírtestjének leépülését gátolja meg. Tél végére, tavasz elejére a méhek tápanyagtartalékai kimerülnek, ezért immunrendszerük legyengül. A méhek ezért kevésbé tudnak ellenállni az atkák és vírusok okozta kártételeknek. Ezért fontos a Fendpoll.

Nyáron kiemelkedően fontos a betegségek okozta kártételek megelőzése érdekében a július végi- augusztus elejei Fendpoll adása, méhcsaládonként akár 2-3 kg mennyiségben. Az egyes tápanyagok relatív hiánya ilyenkor immungyengeséghez vezethet, ami a betegségek aktiválódását okozza.

A Fendpoll alkalmazása a varroa atka elleni sorozatkezelések után is hasznos a toxinhatások kivédése miatt. A detoxikáló enzimek működéséhez aminosavakra és koenzimekre van szükség, amiket a Fendpoll nagy arányban tartalmaz.

A kutatók és a méhészek legfőbb problémáját  az atka, valamint a vírusok és a nosema okozta károk okainak elemzésekor az okozza, hogy a tünetek enyhék és a betegségek által kiváltott veszteségek nem nyáron, azok aktiválódásakor jelentkeznek, hanem sokkal később, többnyire késő ősszel a betelelés során. Ekkorra jellemző, hogy a valódi a kiváltó ok már megszűnik, és ezért a problémáért legnagyobb mértékben felelős tényezők a háttérben feltáratlanul maradnak.

Az állományok Fendpollal történő etetése  betegségmegelőző céllal akkor a leghatékonyabb amikor jellemzően hiányállapotok lépnek fel. Az egyik ilyen időszak a rossz minőségű és túlzsúfolt nyári méhlegelőkön egyre gyakrabban jelentkező relatív tápanyaghiány.

Az őszi beetetés előtt a méhcsaládok élelemkészletének ( zsírtestjeinek, vagyis fehérjetartalékainak) feltöltéséhez augusztus végén beadott  Fendpoll jelentősen hozzájárul.

A Fendpoll fogyasztásának ütemét az évszak és a méhcsalád erőssége határozza meg. Nyáron és kora ősszel kb. tíz naponként fogyaszt a család egy kilogrammot. Februárban 2-3 hét alatt fogyaszt egy kilogrammot egy átlagos méhcsalád, március elején két hét alatt.

(Rendszeres bőséges virágporhordáskor, amennyiben jó a méhlegelő és kedvező a virágpor összetétele, a Fendpoll adása nem szükséges.)

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a Fendpoll méhtakarmány betegségmegelőző hatása akkor érvényesül a legmarkánsabban, ha azt július közepétől és augusztus közepéig- végéig folyamatosan adjuk. Így alkalmazva  képessé válhatunk az egyébként nagy valószínűséggel jelentkező  veszteségek kivédésére még magas atkafertőzöttség esetén is.

Milyen hatások várhatóak Fendpoll etetése esetén?

  • A Fendpoll alkalmazásának hatása többrétű:
  • Tavasszal az immunhiány kivédésével közvetve megelőzi a betegségek okozta károkat.
  • A pempőtermelés fokozása révén növeli a fiasítás életképességét.
  • Nem lép fel kannibalizmus, amely kedvezőtlen időjárás esetén szinte minden kora tavasszal jelentkezik, de a méhész számára szinte mindig észrevétlen marad.
  • Tavasszal az eredmény a megetetett Fendpoll mennyiségétől függően akár 20-30%-os hozamnövekedés.
  • Lényegesen növekedhet az életképes szaporítás mértéke.
  • Nyári alkalmazás esetén a legfontosabb hatás a termelés biztonságosságának növelése, folyamatos júliusi-augusztusi alkalmazás után akár 30% -kal erősebb méhcsaládok mennek telelőbe,  ami kihat a következő évi eredményekre.
  • A téli veszteségek minimalizálódhatnak 5% alatt lehetnek.

Természetesen ne feledkezzünk meg a méhészkedés aranyszabályainak betartásáról sem!

Rendszeresen cseréljük le a lépkészletet (lehetőleg saját vagy ellenőrzött viaszból építtetett lépeket használjunk)!

Csak fiatal, jól teljesítő méhanyákat tűrjünk meg, és fordítsunk megkülönböztetett figyelmet a hereállomány minőségére is!

Csak egészséges méhcsaládokat tartsunk, a szaporítást körültekintően végezzük!

Csak indokolt esetben kezeljünk atka ellen! Kerüljük a rutin beavatkozásokat! Mindig végezzünk próbakezeléseket !Rendszeresen monitorozzuk méhcsaládjaink egészségi állapotát! Figyeljük a vírusos fertőzésekre és nosemára utaló jelekre!

Eredményes méhészévet kívánva:

Dr. Fendrik Péter méhész-állatorvos

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft