BeeNovation Kombikeret

Mi a BeeNovation kombikeret?

A BeeNovation kombikeret egy olyan szabadalommal védett méhészeti keret, mely segítségével válasz születhet az örökzöld keretkérdésre. Többféleképpen kombinálható, így rakodó, valamint fekvő rendszerekben egyaránt alkalmazható.

A kombikerettel végleg megszűnhet a vita a fekvősök és a rakodósok között, de ami ennél sokkal fontosabb:  használatával jelentősen több lehet a méz a hordókban!  A kombikeret megfelelő használatával ki lehet használni a rakodó és fekvő rendszerek előnyeit ezzel jelentősen javítva lehet az eddigi a méhészeti technológiákon.

Várható szállítás 2020 Januártól

Minimális postázási tétel 50 darab (alatta csak személyes átvétel lehetséges). A készlet erejéig

A kombikeret működése

A kombikeret két méhészeti keret speciális nagy teherbírású kapcsolószerkezettel összekapcsolva. A két keret kinyitva egy nagy keretként viselkedik, mely dupla magasságú, a fekvő rendszerekéhez hasonló, míg összecsukva két rakodó keretnek felel meg. Speciális kialakítású alsó keretléceik kinyitva egymáshoz illeszkednek, vastagságuk összesen mindössze 10mm, így a méhanya könnyebben át tud menni egyik keretről a másikra.

A kombikeret összecsukva és kinyitva egyaránt a kaptárba helyezhető és abból kivehető, ugyanis az alul helyezkedő keret lepattintható fülekkel van ellátva. A keretek többféle méretben elérhetőek, igény esetén akár egyedi méretekben is megvásárolható.

A kombikeret előnyei.

A fészek kiterjedését kora tavasszal a méhcsalád által felfűtött tér nagysága határozza meg így itt fontos a jó térkihasználás. A dupla keretsorral rendelkező rakodó rendszerekben ormótlankodik 2*10mm keretléc és 1*10mm léputca. A méhanya ezt -az egyébként felfűtött- teret nem tudja bepetézni, ráadásul nehezen tér át az egyik keretsorról a másikra. A kombikeret használatával ez kiküszöbölhető, hiszen szétnyitott állapotában a közbülső léc mindössze 10mm vastag.

Több éves vizsgálataink azt mutatják, hogy a kombikeretes kaptárakban márciusban átlagosan 15-20%-kal több méh kel ki, mint a hagyományos kerettel rendelkező méhcsaládoknál! Ráadásul a gyűjtőméhek számának emelkedése a méztermelést hatványozottan fokozza (hiszen a bennmaradó méhek száma közel állandó). Tapasztalataink szerint a kombikeretes méhcsaládok 20-30%-kal több mézet hordtak akácon, mint a hagyományos keretekkel ellátott méhcsaládok!

Mézhozam alakulása

Kombikeret hozam100%
Fekvő kaptár hozam75%
Rakodó kaptár hozam80%

Populációk alakulása

Kombikeret populáció95%
Fekvő kaptár populáció100%
Rakodó kaptár populáció70%

Mik a kombikeret által megteremtett lehetőségek?

1. Rakodó rendszerekben elérhető, hogy a család zökkenőmentesen fejlődhessen. A fészek oldalsó takarása könnyen megoldható, nem kell a fiókokat külön emelgetni.

2. Magas keretméretű ( pl. NB) kerettel rendelkező méhcsaládoknál a kombikeret összecsukásával a magas keretek alacsony fészekbe rendezhetőek, így a kaptárfészek mérete akácra hatékonyan korlátozható. A fiókok és a keretek könnyebben mozgathatóak. A magas kereteket alacsony keretes pároztatókba lehet telepíteni, így a pároztatókban lévő fiasítás nem vész el.

3. A méhcsaládok adásvételénél a magassági keretméret eltéréseiből adódó problémák kombikerettel könnyebben áthidalhatóak.

Hatékonyan egyesíti a fekvő, és rakodó rendszerek előnyeit

Akár 30% mézhozam növekedés

Akár 20% populáció növekedés

Gyorsabb, egyszerűbb munka

Könnyű szerelés, könnyű kezelés

A kombikeretet úgy terveztük, hogy gyorsan, és könnyen szerelhető legyen. Az oldallécek hagyományos módon illeszthetők egymáshoz, a kapcsolószerkezetet pedig menetmetsző csavarokkal pillanatok alatt rögzíteni lehet. Ha pedig arra van szükség, szerelési sablonjaink segítségével az alkatrészek illesztése sem jelenthet problémát, de ingyenesen hozzáférhető sablonmintáink segítségével akár otthon is elkészítheti saját sablonjait. A két fél keret bepattanó kötéssel, csavar, vagy szeg nélkül illeszkedik, így akármikor gyorsan összeilleszthető. A két keretet nyitott állapotban egy egyszerű, a kapcsolószerkezet anyagából kialakított bepattanó tüske tartja stabilan, melyet akár kesztyűben is könnyű kinyitni, és elveszíteni sem lehet. Ezen felül hamarosan elérhetővé válik kerethajtó, és füllehúzó berendezésünk, mellyel nagy méhészeknek kívánunk segítséget nyújtani sok keret gyors kinyitásában, vagy összehajtásában

Évjáratonkénti színkód

A kombikeret kapcsolószerkezetei, és fülei évjáratonként az aktuális anyajelölés színeiben készülnek. Ezáltal egy pillantással megállapítható, hogy melyik keret mikor került beszerzésre, és esetleg igényelhet-e cserét méhészeti higiéniai okokból.

Bármilyen keretmérethez

Fejlett gyártási technológiánknak hála a kombikeret a legtöbb gyakori keretmérethez megvásárolható, sőt igény esetén akár egyedi keretméretekhez is elkészítjük Önnek!

Fő jellemzők

Masszív konstrukció

A BeeNovation kombi keretet úgy alkottuk meg, hogy rendeltetésszerű használat mellett hosszú évekig könnyen használható legyen. Nem kell tartani attól, hogy nem bírja a pörgetést, vagy a kaptárból való kivételt, behelyezést.

Hézagmentes illeszkedés

A Kombikeretet kinyitva a két alsó keretléc pontosan illeszkedik, így mindössze 10mm helyet igényelnek, szemben két alacsony keret 30mm helyigényével.

Nagyobb hozam

A BeeNovation kombikeret segítségével akár 30%-al nagyobb mézhozam érhető el, mint akár fekvő, akár rakodókaptáras méhészkedés esetén

Minden rendszerhez

A kombikeret segítségével megoldható az átjárhatóság különböző rendszerek, mint az NB-1/2NB között. Ennek hála a méhek eladása, vásárlása is könnyebbé válik.

Egyedi méretek

A kombikeret bármilyen elterjedt méretben megvásárolható, sőt, igény esetén akár az Ön egyedi méhészeti rendszeréhez is adaptáljuk, így előnyei mindenki számára hozzáférhetőek!

Könnyű szállítás, könnyű szerelés

A kombikeretet lapra szerelten szállítjuk, így kis helyen is elfér. Sablon segítségével könnyen, gyorsan szerelhető.

A kombikeret használata

Tapasztalataink szerint  legelőnyösebb, ha a kombikereteket a napraforgóméz kipergetését követően szétnyitjuk és nyitva helyezzük a kaptár fészekterébe. A méhcsalád beteleltetése a szétnyitott magas kombikereteken történik és a fészek oldalsó takarása ősszel egy mozdulattal elvégezhető. A tavaszi anyakorlátozás megkezdéséig célszerű a kombikereteket szétnyitott állapotban működtetni. A tavaszi anyakorlátozás előtt, a gyümölcs beindulását követően célszerű a kombikereteket összehajtani és ezután a méhanya korlátozása a rakodó rendszereknél megszokott módon történhet. Akácot követően a nyári méhlegelő viszonyoktól és a méhészkedési céloktól függően célszerű a kombikereteket szétnyitni vagy összehajtani.

Ne maradjon le! Értesüljön az elsők között az előrendelés megnyitásáról!

Gyakran ismételt kérdések

Mert a kombikerettel több mézet lehet termelni. Kombikerettel a tavaszi fejlődés zökkenőmentessé tehető és akácra több gyűjtő méh lesz a kaptárban. Ráadásul kevesebbet kell dolgozni. Elmaradhat a tavaszi gyakori fészkezés, nem kell fiókcsere. A fészek oldalról egy mozdulattal takarható. Kevesebb mozdulattal több keret mozgatható. Nyáron a nagyobb lépeken a méhanya könnyebben megkereshető.

Lényegesen jobb. A méztermelés akár 20-30%-os növekedésére lehet számítani. Ráadásul nem kell ezért többet dolgozni. A tiszta bevétel akár 30-40%-kal nőhet.

A megtérülés gyors, a kedvező ár miatt akár már másfél év alatt teljes megtérülés lehetséges! Különösen gyors, akár fél éven belüli megtérülés lehetséges NB fészkű rakodó rendszerekben. Ezekben a kombikeretek tavaszi betűzdelése és kiépíttetése után a fészek egyből fél keretesre szűkíthető, ami már közvetlenül az első akácon több pergethető mézet eredményez. Mivel a kombikeret alkalmazásakor a méztermelés jelentősen megnőhet, a befektetés igen hamar meghozhatja az árát, a második évtől pedig jelentős többletbevételt eredményezhet.

A Kombikeret alkalmazása esetén a megnövekedett, akár 20-30% többletméz jelentősen növeli a méhészkedés jövedelmezőségét, ugyanis a fajlagos költségek a kombikeret bevezetésével nem emelkednek. A jelenlegi méhészeti fajlagos költségek kaptáranként elérik a bevételek 30-40%-át, ezért a kombikeret alkalmazása a jövedelmezőséget akár 30-40%-kal emelheti.

Bármilyen rakodó keretmérettel kompatibilis, a szabványtól eltérő méretekben is jól alkalmazható. Kívánságára kellő számú megrendelés esetén  (legalább 1000 kombikeretet el kell érnie a megrendelés nagyságának) egyedi méretben is legyártjuk. Ebben az esetben az ár egyedi egyeztetés függvénye. Kívánságára egyéni mérethez adaptált egyedi árkalkulációt küldünk.

A vízszintesen megfelelő feszességben kihúzott lehetőleg rozsdamentes 0.2mm-es huzalozásra kell a műlépet ráolvasztani. Ügyelni kell arra, hogy a kombikeret felső kerettagjába olvasztott műlép a kombi keret elválasztó lécével érintkezzen, hogy a méhek a kereteket szépen kiépítsék. A kereteket kora tavasszal szétnyitva célszerű a fészekbe tűzdelni jó hordás esetén. A repce végén és akácon a kombikeretek kiépíttetése fiókosan azok összehajtott állapotában a legcélszerűbb. A műlépes kombikeretes fiókot célszerű közvetlenül a fiók fölé helyezni és úgy kiépíttetni. Nyáron a szétnyitott kombikeretek közé lehet tűzni a kiépíttetésre szánt kereteket, lehetőleg nyár derekáig, hogy a méhanya bepetézze azokat.

Megfelelő hordás esetén kora tavasszal egy átlagos méhcsalád kiépít gyümölcsön és repce elején legalább három kombikeretet. A kombikereteket összehajtott állapotban ilyenkor célszerű közvetlenül a fészek fölé elhelyezni. Akácon a fészek fölé kerül építtetésre az összehajtott kombikereteket tartalmazó fiók. A kiépített műlépes kereteket célszerű akár akácon ( összehajtott állapotban) akár akác után ( kinyitott állapotban) a fészek lépjei közé tűzdelni, hogy a kombikeretekben lévő szűz lépeket a méhanya mielőbb bepetézze. Ezzel elérhető hogy már az első év nyarán az egész fészekben kombikeretek legyenek, ami a kedvező teleltetés és a mielőbbi többlet méztermelés elérése miatt fontos.

Értelemszerűen legalább annyit, ahány keretet a fészek tartalmaz. Előnyös a fészek kereteinek kicserélése és a pergetés utáni keretpótlás szükségessége miatt legalább a fészek keretszámának másfélszeresét használni.

 A kombikeret lapra szerelt állapotban kerül forgalomba. A kombikeret összeszerelése némileg eltér a hagyományos keretétől, némileg pontosabb munkát követel. A kombikeret kapcsolószerkezetének oldalakra szegezését összeszegező sablon segíti, mely megvásárolható ide kattintva, vagy elkészíthető házilag az ide kattintva elérhető rajzok alapján (feltöltés alatt). A kombikeretben a huzalozás vízszintesen helyeződik, ezért nagyon kell figyelni a huzalok megfelelő fokú kifeszítésére a műlép beolvasztása előtt. Főként a legalsó drótszálnak nem szabad lazának lennie. A kombikeret egymáshoz illeszkedő oldalait tűzőgéppel célszerű a keret más alkatrészeihez rögzíteni. A kombikeret összeszerelését részletes útmutató segíti, mely elérhető ide kattintva (feltöltés alatt).

A kombikeretekből a méz bármelyik pörgetővel kipörgethető a kombikeret szétnyitott vagy összehajtott állapotában egyaránt, attól függően milyen pörgető áll rendelkezésre. A kombikeret szétnyitását célszerű a pörgetéskor vagy az után elvégezni hogy a méhészetbe a szétnyitott kombikeretek jussanak vissza. A kombikeretek szétnyitása előtt kerül sor az egymáshoz illeszkedő oldalakra ráhúzott zugépítmények eltávolítására. E nélkül a kombikeret szétnyitáskor megfeszülhet, a kapcsolószerkezet vagy a kombikeret egyéb alkatrészei sérülhetnek! A zugépítmények eltávolítása után lehet a kombikeretet megfelelően ( résmentesen) szétnyitni. Ekkor kerül sor az alul lévő keretfülek eltávolítására is.

A kombikeretek összehajtása előtt meg kell győződni arról, hogy a kereteken nem csüng-e túl sok méh? Ha igen, akkor a kombikereteken lévő csimpaszkodó méheket célszerű a keretekről leseperni -ebben segíthet a BeeNovation méhleseprő gép-, ezután a kombikeret kapcsolószerkezetén lévő összecsukódást gátló pöcköt mindkét oldalon kissé megemelni, majd ezután lehet a kombikeretet akadálymentesen összehajtani. A kombikeret összehajtása után a felülre kerülő ( az összecsukás előtt alul helyeződő ) keret sarkaira kell húzni az erre alkalmasan kialakított rápattanó keretfüleket.

Igen. Magas minőségű, speciális polimertartalmának hála, a kombikeret kifőzhető. Javasoljuk a főzéshez a levehető fület a kereten hagyni, terheletlenül, hogy az esetleges deformációt elkerüljük.  A keretet ne hűtsük le hirtelen.

Galéria

kombikeret csukva
kombikeret csukva 2
kombikeret szines
kombikeret fül
kombikeret kapcsolószerkezet