Miért fejlesztettük ki a Fendpoll cukorlepényt?

A Fendpoll® cukorlepény kifejlesztésekor céljaink a következőek voltak:

Több éves kutatás során világossá vált, hogy célom nem az olyan komplex cukorlepény kifejlesztése, amelyet önmagában adva virágporforrást nem tartalmazó méhlegelőn is lehetne méhészkedni. Ilyen méhlegelő ugyanis gyakorlatilag nincs, virágporforrás mindig rendelkezésre áll. Amennyiben komplex cukorlepényt gyártanánk annak minden a méhek számára szükséges tápanyagot, vitaminokat, fehérjéket, szénhidrátokat, telítetlen és telített zsírokat, makro és mikroelemeket, rostokat, hormonokat, flavonoidokat a méhek számára optimális arányban és struktúrában kellene tartalmaznia. Ez azt jelentené, hogy az összetétele révén alkalmas volna arra, hogy a méhcsalád csupán ennek elfogyasztásával, egy zárt szobában képes lenne minden feladatát megfelelően biológiai és méhészeti értelemben is hibátlanul elvégezni.Fendpoll méhtakarmány kísérlet
A Méh viszont nem istállózott állat! És nem is válhat azzá!
Amíg valamilyen hatás a természetes környezetet teljesen tönkre nem teszi, mindig lesz valamennyi virágpor és ezt a méhek be fogják gyűjteni. Ezt a méhek által begyűjthető virágport kell tehát cukorlepényeinkhez alapul használnunk és ebből kell kiindulnunk.
A budapesti Szent István Egyetemmel együtt elvégzett kutatásaink rámutattak, hogy a méhek által gyűjthető virágpor összetétele a méhek számára nem mindig kedvező. Ezek a méhészeti szempontból gyengébb minőségű virágporok is tartalmaznak azonban olyan értékes tápanyagokat, amelyeket figyelembe kell vennünk és fel kell használnunk, ha gazdaságosan akarunk méhészkedni kedvezőtlenebb adottságú méhlegelőkön is.

Súlyos hiba és gazdaságtalan is volna szuper komplex méhtakarmányozásra törekedni, hiszen kiesne a megporzásból eredő haszon és az ilyen cukorlepény mérhetetlenül drága volna. Másképpen fogalmazva: nem lehet az méhészeti cél, hogy sivatagos területeken tartsunk méheket.(Hiszen itt nektár sem áll rendelkezésre, nincs megporzásra váró növény sem, és így mézet gyűjteni is meglehetősen nehéz). A jelenleg méhészkedésre használt területeken pedig virágpor eltérő minőségben és mennyiségben ugyan, de rendelkezésre áll.

Olyan kiegészítő cukorlepényt akartunk létrehozni, és a hangsúly a kiegészítő szón van, ami képes lehet a gyakoribb méhlegelő rendellenességek jelentős részét kivédeni.

Mik a leggyakoribb méhlegelő rendellenességek?

1. Kedvezőtlen fehérje összetételű, és aminosav összetételű méhlegelő.

Fendpoll méhtakarmány kísérlet 2Mivel főbb gazdasági növényeinkben bizonyos, méhek számára létfontosságú aminosav csak igen korlátozott mennyiségben fordul elő, elmondható hogy ezek hiányában romlik az egyébként jelenlévő, de szintén nélkülözhetetlen más aminosavak hasznosulása. Ezért főként az úgynevezett limitáló (legkisebb meghatározó mennyiségben jelenlévő) aminosavak pótlására van szükség. Ha ezeket pótoljuk, egyúttal segítjük a többi, egyébként a virágporban jelenlévő más létfontosságú aminosavak hasznosulását. Leghatékonyabban tehát akkor járunk el, ha cukorlepényünkkel az általánosan hiányzó limitáló aminosavakat pótoljuk, hiányuk arányában.

2.Vitaminok hiánya.

Egyes vitaminok a méhészet számára kiemelkedő jelentőséggel bírnak, ugyanakkor hiányukra eddig kevés figyelem irányult. Kutatásaink során úgy találtuk, hogy főként a B-vitaminok pótlására szintén szükség van.

3. Makro, és mikroelemek nem megfelelő aránya.

Bár a méhek makro- és mikroelem igénye pontosan nem ismert, ezek hiánya szintén gyakran valószínűsíthető. Ezt sok méhészeti tapasztalhat is alátámasztja.

Céljaink megvalósítása során ugyanakkor olyan cukorlepényt akartunk létrehozni, amely a méhek számára ízletes. Igen fontos ugyanis hogy a méhcsalád a táplálékot szívesen felvegye, ennek elmaradása esetén ugyanis a benne lévő tápanyag nem hasznosul. Ezért is alkalmaztunk a termék előállítása során többféle virágport. Általános méhészeti megfigyelés, hogy a méhek a megfelelő mennyiségű virágport tartalmazó méhakarmányt szívesen fogyasztják. Csak megfelelő mennyiségű cukorlepény megetetésével tudjuk elérni a kívánt hatást, a hiánybetegségek kivédését.

Rendkívül fontos, hogy a cukorlepény tápanyagai könnyen emészthetőek legyenek, jól felszívódjanak és hasznosuljanak. Ezeket a speciális összetétel, és a kiemelkedő minőségű összetevők biztosítják.
Fentiekkel összhangban céljaink elérésére megalkottuk a FendPoll® prémium cukorlepényt.

Mivel a hagyományos cukorlepények erre nem alkalmasak, így a Fendpoll® cukorlepény megalkotásakor elsődleges célunk a hiánybetegségek megelőzése és kivédése, és így közvetve az immunrendszer hatékony működése és a méhbetegségek elleni védelem elősegítése volt, ezáltal méhcsaládjaink termelékenységének extrém mértékű fokozása.

A méhtakarmányozással kapcsolatosan a kutatások során több kérdést is meg kellett vizsgálnom.

Tettem azt azért is, mert rengeteg tisztázatlan kérdés és mendemonda terjed méhészeti körökben. Mik ezek a fontosabb tisztázatlan kérdések:Fendpoll méhtakarmány kísérlet 3

1. Alkalmas-e egy cukorlepény a fiasítás mennyiségének növelésére, és így közvetve a nagyobb mézhozam elérésére?

2. Mikor milyen mennyiségben javasolt a Fendpoll® cukorlepény adása? Hogyan alkalmazzuk a Fendpoll®-t?

3. Mennyire gazdaságos a termék adása?

1. A fiasítás mennyiségét csak akkor képes egy takarmány növelni, ha annak

kiterjesztéséhez egyébként minden feltétel adott. Jó anya, amely zártan petéz, megfelelő mennyiségű népesség, ami képes biztosítani a fiasítás fejlődéséhez szükséges hőmérsékletet (szűkítés, takarás). Igen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű víz és szénhidrátforrás is. A kedvező feltételek esetén az anya elkezdi a petézést, a megfelelő összetételű táplálék fokozza a pempőtermelést, javítja a fiasítás táplálékellátását.
A fiasítás mennyiségének növelése megítélésekor figyelembe kell venni az évszakokra jellemző változásokat. Ősszel például nem szeptember végén vagy októberben kell adni a kiegészítő cukorlepényt, hanem augusztus közepétől szeptember közepéig. Gyakori hiba az is, ha tavasszal túl korán, az első kirepülés előtt akarnak fehérjedús táplálékot juttatni gyenge családnak. Ez növeli a nosemosis és a meszesedés lehetőségét. Sokkal hatékonyabb a méhek őszi takarmányozása, így javítva az áttelelési képességüket.
A fiasítás mennyiségének megítélése és mérése sokszor nehéz feladat. A számtalan befolyásoló tényező miatt a korrekt összehasonlító vizsgálatokra inkább csak tudományos vizsgálatokban van esély.

Fendpoll méhtakarmány kísérlet 4

Néhány szám ezzel kapcsolatban: Ahhoz, hogy a méhcsalád fiasítása 50%-kal emelkedjen a kontrollhoz képest tavasszal egy átlagosan 25%-os nyersfehérjetartalmú jó aminosav-összetételű kedvező beltartalmú virágpor esetén 30.000 méhet ( 3kg.) számolva, fehérjetartalom (41-70%) 80%-os hasznosulást számolva 3kg nyersfehérjének kell megetetni, ami 12 kg virágpor felhasználást jelent. Méhészkörökben terjedő sok Anderseni mondat közül egy : ” 1 kg takarmány megetetése után 40-60% kal nőtt a fiasítás.”-és így tovább.

Érdemes tehát számolni!

Tavasszal 10% fiasításnövekedéshez közepes család 20.000 méh esetében legalább 30 dkg nyersfehérjét kell a családnak elfogyasztania a kontrollhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a 30% nyersfehérjetartalmú takarmányból egy kg-ot. Ha a takarmány 10% nyersfehérjét tartalmaz, akkor 3 kg-ot.

Könnyen belátható, hogy a megfelelő hatás eléréséhez koncentrált takarmány bevitele szükséges, mert csak ezzel lehetséges a megfelelő mennyiség felvétele.
Amennyiben a fiasítás kiterjedését akarjuk növelni, akkor koncentrált magas fehérjetartalmú és nagyon ízletes (lehetőleg virágport is tartalmazó) takarmányt kell adnunk. Az, hogy a méhek rövid időn belül sokat elvigyenek alapvető, mivel a virágporhordás beindulásakor a kiegészítő adása gazdaságtalanná válik.

A fiasítás mennyisége tehát fokozható, de ehhez kiváló ízletességű és koncentrált takarmány bevitele szükséges. A várható fiasítás növekedés kedvező körülmények esetén elfogyasztott kg-ként 10% körül, maximum 30% lehet.

Az augusztusi-szeptember eleji időszakra ugyanez vonatkozik. Itt azonban a bevitt táplálék nagy része nem a fiasításban, hanem a méhek testében halmozódik fel. (Nem mindegy, hogy a téli méh fehérjetartalma 41 vagy 72%). A fehérjetartalom és közvetve a Vitellogenin tartalom a méhek várható életkora szempontjából meghatározó jelentőségű.

2. Milyen mennyiségben és mikor javasolt a Fendpoll® takarmánykiegészítő adása?Fendpoll méhtakarmány kísérlet 5

A készítmény adása mindenkor javasolt, ha hiánybetegség veszélye áll fenn, vagyis ha a méhész észleli, hogy a méhlegelő nem szolgáltat megfelelő minőségű virágport.

Kora tavasszal a tisztuló kirepülés után az intenzív virágporhordás beindulásáig. Figyelni kell az időjárás előrejelzést és a fenológiai állapotot. Javasolt FendPoll mennyiség legalább 1 kg legfeljebb 3 kg. Nagyobb mennyiség megfelelő időben történő beetetése esetén a fiasítás nagyobb kiterjedése miatt kedvező körülmények között főszezonra 10-30% mézhozam emelkedés várható (ez kísérleteink során az országos átlagnál mintegy 10-12kg családonkénti akácméztöbbletet jelent, a többi mézfajtáról nem beszélve). Szükséges ugyanakkor a belső itatás. Igen lényeges a FendPoll optimális elhelyezése. Lehetőleg a fiasításhoz közel helyezzük el. A családot erősen takarni és erősség szerint szűkíteni kell. Az intenzív virágporhordás beindulásakor a FendPoll cukorlepény adása feleslegessé válik. Aszályos tavasz esetén szükségessé válhat a FendPoll elhúzódó alkalmazására is.

Akác után közvetlenül hordási és méhlegelő viszonyoktól függően adjuk a FendPoll cukorlepényt. Amennyiben nincs jó méhlegelő (kukorica, kedvezőtlen összetétel) a Fendpoll cukorlepény folyamatos adása javasolt. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a kevésbé koncentrált formula alkalmazása lehet előnyös, hiszen a hiánybetegségek kivédése a cél.

Javasolt alkalmazott mennyiség 1 kg tíz naponta.

Július-Augusztus hónapokban méhlegelőtől függően 1-2 kg adása válhat szükségessé.

A nyár végi nagyobb hordás befejezése után közvetlenül! Nem szabad megvárni, hogy az anyák leálljanak a petézéssel, folyamatosan szeptember 20.-ig. 2-3 kg adása javasolt.

Igen előnyösen alkalmazható a cukorlepény méhanya nevelőknél, főként dajkacsaládoknál, vagy szaporítás esetén, ahol szükség van virágporpótlásra. Itt a pempőtermelést lényegesen, becsléseink szerint 20-30%-kal fokozta.

3. Mennyire gazdaságos a Fendpoll cukorlepény adása?

A gazdaságosság meghatározása nem egyszerű feladat, mivel rengeteg tényezőtől függ egy méhészet hatékonysága (fertőzések, méhlegelő, időjárás, stb.). Saját kísérleti, és bemutató méhészetünkben az elmúlt évek eredményei alapján a következőket állíthatjuk:

Kiadás: Összesen családonként évente nagyjából 5kg Fendpoll cukorlepényt etettünk, tavasszal 2, nyáron egy, és ősszel további 2 kg eloszlással. Ennek összes költsége 7500Ft családonként.

Bevétel: Az országos átlagnál jellemzően legalább 10kg akác, és 7 kg egyéb (itt nehéz országos átlagról beszélni, inkább a környező méhészek eredményeit vettük alapul) hozamtöbbletünk volt. Ez körülbelül 14500 forint többletbevételt jelent.

Összesen: átlagosan 7500 forint kiadással sikerült 14500 forint többlethozamot elérnünk, ez pedig 7000 forint családonkénti nyereséget jelent. Természetesen mivel méhcsaládjaink két helyen vannak, így ezt az eredményt igen sok környezeti tényező befolyásolhatja, azonban azok a kontrollcsaládok, amelyek nem lettek méhtakarmánnyal etetve, jellemzően az országos átlag körül teljesítettek.

Elhullás: A Fendpoll méhtakarmánnyal beteleltetett családok jóval kisebb arányban hullottak el, mint a cukorlepényt nem kapott családok, ez további megtakarítást jelent.

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft